Snösätra Norra Fritidsträdgårdsförening
Området ligger på gammal jordbruksmark med anor från 1600-talet. Snösätratorp löd under Älvsjö Säteri och sedermera Älvsjö Gård.
Torpet brann ner 1970, det stod där vi nu har vårt föreningshus. Den sista ladan revs 1975 för att ge plats åt dagiset på Bäverbäcksgränd. Jordkällaren finns fortfarande kvar och används av Snösätra Norra och Snösätra Södra.
Även syrenerna och några knotiga fruktträd skvallrar om gamla tider.
1981
Snösätra Norra Fritidsträdgårdsförening bildas, men kolonilotter har funnits på området sedan 1955.
1998
”Årets kolonist” instiftas i föreningen, vilket innebär att en medlem får denna utmärkelse för att hen har en fin och välskött lott med varierad odling.
2004
Föreningen har ”Öppen Trädgård” för första gången då allmänheten bjuds in att handla grönsaker och blommor, fika och titta på lediga lotter.
2006
Snösätra Norra fyllde 25 år som förening och firade med stor fest för alla medlemmar i Rågsveds Folkets hus.
2008
På årsmötet beslutas att föreningen ska bli miljödiplomerad. Läs mer om vår miljödiplomering här.
2014
Året då föreningsbyggnaden fick en ordentlig tillbyggnad. Ca 15 medlemmar ställde upp och byggde vid olika tillfällen under våren/sommaren. Föreningen har 116 lotter varav 4 lotter används till gemensamma ändamål. Vi har ca 45 som köar för lott.
2015
En kall och regnig sommar, men intresset för att odla hos oss ökar – vi har nu ca 75 som köar för lott.
2020
Vi är mycket stolta till uppgraderingen BRONS i Miljödiplomeringen. Cirka 190 personer köar för lott, ungefär 2–3 års väntetid.
Snösätra, Stockholm 378
Torpet Snösätra omnämns redan 1603. 1627 var torpet relativt stort och hade elva kor, vilket var mer normalt för en bondgård. På 1712 års karta skrevs namnet Snösättra med två ”t” och på 1800-talet då det fanns två torp kallas de “Smedsättra torpen”. 1753 byggdes Lilla Snösätra och det äldre torpet blev Stora Snösätra. Dessa slogs ihop i början av 1800-talet. Lilla Snösättra låg på samma plats som gemensamhetsstugan för Norra Kolonilottsföreningen ligger idag. Torpet revs på 1970-talet. Stora Snösätra låg alldeles intill, i svängen på nuvarande Snösätravägen, men försvann långt tidigare.
Lägg märke till att det finns rester efter två eller fler jordkällare i slänten bredvid den nuvarande källaren. På andra sidan Snösätravägen kan man utmed berget se rester efter en äldre sträckning av Snösätravägen.
Filmat hos föreningen!
Vi är minsann lite stolta att Åhléns valde att att filma sina reklamfilmer ”Alla länders land” hos oss på Snösätra Norra! I några av huvudrollerna ser vi ett par välbekanta kolonister.