Mördarsnigeln

Mördarsnigeln (Spanska skogssnigeln)

Mördarsnigeln har blivit ett gissel för många trädgårdsägare både amatörer och proffs. Här kommer det information om vad vi på Snösätra Norra kan göra för att hålla sniglarna i schack. Eftersom snigeln är en relativt ny art hos oss kommer det ständigt nya rön om snigeln och tips om hur man kan bli av med den. Det senaste är nematoder.

Varför är det viktigt att hålla efter snigeln?

snigel

snigelgg
Här kan du se både ägg och snigel. Mördarsnigeln lägger sina ägg ytligt och gräver inte ner dem.

En (1) snigel kan lägga 400 ägg! Tänk dig att en snigel lägger 400 ägg och att dessa 400 sniglar i sin tur lägger 400 ägg det blir 160 000 nya sniglar! Tankeexperimentet kan fortsätta, det blir många sniglar till slut! Här nedan följer en mängd tips om vad vi kan göra för att ”hålla snigeln kort”. Observera att det är allas ansvar att se till att sniglarna dödas. Vi vill ju inte odla snigelmat, utan grönsaker till oss själva. OBS! Ägg i en död snigel kan INTE överleva, det är en gammal myt!

När vaknar snigeln?

När det är 4 grader i jorden och 8 grader i luften och fuktigt och när vitsipporna slår ut, då är det dags att börja bekämpningen för då har sniglarna vaknat. De är endast 1-3 cm långa och ser inte riktigt ut som de vuxna sniglarna, de är ofta ljusare bruna och har en fartrand på sidan av kroppen.  Börja jaga! Ut med järnsulfat vid komposten, fyll fällorna och lyft på stenar och plankor!


Mycket att läsa om sniglar hittar du i tidningen Koloniträdgården nr 4 2008.
Även i foldern Lätt-om-odling nr 43 finns det mycket info.

 

Tips på vad du kan göra för att slippa sniglarna:

snigel2

Börja med att städa!

Just det, sniglarna gillar att krypa in under t ex plankor och stenar de ligger där på dagen om det är torrt eller när solen steker. De gömmer sig under rishögar, de gillar fukt. Städa därför bort onödiga skräphögar. Klipp gräset! Är gräset högt är det säkert fuktigt nere vid marken, klipp ditt gräs på lotten och gångarna runt omkring, har du en lott vid staketet så låna trimmern och klipp gräset i diket utanför. Glöm inte att kratta ihop gräset och lägg det i komposten.

Nu kommer vi till det otrevliga, sniglarna måste dödas!
Snabbast och skonsammast, men äckligt tycker många, hugg eller klipp huvudet av dem. Man kan samla ihop dem och hälla kokande vatten på dem. Lägga dem i en påse och stoppa i frysen där de får somna in. Att salta på sniglarna är inte att rekommendera om man vill vara lite djurvän, det är en plågsam död. Döda sniglar kan läggas i komposten. De kan också lämnas där de dödades, de torkar snabbt ihop. Visst kan döda sniglar locka till sig fler sniglar men då kan man döda dem också!

snigel1

 

Fällor och bekämpningsmedel:

Det finns diverse fällor som man kan köpa och göra själv.

Ölfällan:
Den mest kända fällan, man lockar snigeln med öl snigeln dricker och drunknar. Den är rätt effektiv men kanske lite otrevlig när man ska ta hand om drunknade sniglar. Du kan bygga fällorna själv av petflaskor och glasslådor.

Järnfosfat:
Är något sniglarna tycker om. De äter detta blir mätta och slutar äta och dör. Det knepiga är att även fåglar äter detta (ej skadligt för fåglar), så man måste gömma dessa små blå pellets under blad, plastlock eller små plastlådor med liten öppning på så sniglarna kan krypa in och äta lite.

Nematoder:
Är vad man kallar biologisk bekämpning, det är en liten rundmask som man köper och blandar ut i vatten och vattnar ut på fuktig jord tidigt på säsongen. De angriper småsniglar på 1-2 cm, sniglarna blir infekterade och dör och äts sedan av andra sniglar som sedan blir smittade, nematoderna lever ca 6 veckor i jorden. Det är en relativt dyr metod. 300 kr för 12 miljoner nematoder räcker till 40 m2. Återförsäljare av nematoder (Nemaslug) är www.bionema.se, www.lindero.se, www.nyttodjur.se.

DSCN5408

Snigelfälla med gift.

DSCN5410

Snart kommer sniglarna…