Skydda dina växter
Mot sniglar
Det bästa vi kan använda är snigelmedel med järnsulfat. Finns i olika fabrikat och olika namn. Är ofarligt för alla djur utom sniglar. Gör så här: Lägg ca en matsked av medlet på lite olika ställen där du brukar ha sniglar och vid växter som sniglarna gillar. Täck gärna uppifrån med något så inte fåglarna äter upp medlet, men se till att sniglarna kommer åt. (Det finns särskilda produkter att lägga snigelmedlet i, t ex Snigelmatilda, men du gör lätt ett tak själv av en plastburk med ”dörrar” och en sten över). Nu märker du var medlet har störst åtgång och där fortsätter du lägga ut medlet. Det är för dyrt att strö ut det som gödsel.
Ölfällor fungerar också bra. Gräv ner burkar till markytan och fyll med öl. Lägg gärna en plastpåse i så slipper du handskas med de äckliga djuren. Du kan också klippa itu en stor pet-flaska lite ovanför mitten och sen trä den trattformade delen i bottendelen, kapsylgängan nedåt, som du fyllt med öl. Lägg flaskan nedåtlutande med öppningen i marknivå. Sniglarna kommer in men inte ut igen.
Kaffesump lär också ha effekt, sniglar dör av kaffe, så pröva att lägga det runt växter som du är särskilt rädd om.
Annars gäller att det är din skyldighet att döda alla mördarsniglar du ser. Klipp eller hugg dem alldeles bakom huvudet så slipper du den äckliga geggan. Sigeln har kommit in i Sverige med importerade växter och hör inte hemma i vår natur. Här har den inte några naturliga fiender. Den förökar sig med en svindlande hastighet, en snigel lägger ca 400 ägg och det kan bli 2 generationer på en sommar!
Håll lotten fri från bråte där sniglarna trivs och klipp gräset kort så blir det torrare och sen ser du sniglarna och kan ta död på dem.
Har du inga sniglar?! Gå ner på lotten efter sex på kvällen eller en regnig dag så får du kanske en annan uppfattning.
Mot ohyra
Här gäller det att använda nyporna att klämma med. En hård stråle från vattenslangen kan hjälpa mot bladlöss. Täck med fiberduk eller använd Växtvårdsmedel som är Krav-märkt. Inga andra gifter får användas eftersom vi är en miljöcertifierad förening. Dessutom odlar du väl för att slippa äta giftbesprutade grönsaker. En mångfald av växter gynnar de nyttiga insekterna och växelbruk hindrar de jordbundna skadedjuren att ta över.
Om du ska spruta så gör det på kvällen när inte de nyttiga pollinerarma, bin, humlor och blomflugor är ute. Några recept på hemmagjorda medel att spruta med:
Svartfläcksjuka på rosor:
2 dl vatten, 2 msk bikarbonat, ½ dl såpa.
Spruta förebyggande i maj – juni.
Mjöldagg t ex på gurka, Flox mm:
1 liter vatten, 1 msk bakpulver + lite såpa eller diskmedel.
Spruta förebyggande och upprepa var 14:e dag.
Mot bladlöss:
! liter vatten, knappt 1 dl såpa, en kapsyl T-sprit.
(En hård vattenstråle från slangen kan också hjälpa, eller ta till nyporna om de inte är så många).
Mot möss och råttor.
Förvara aldrig matvaror på lotten när du inte är där. Ta med matrester hem. Kasta inte heller i papperskorgarna på väg hem, de svämmar över och fåglar drar ut innehållet på marken och sen är råttorna där.
Mot rådjur
Eftersom staket inte är tillåtet, ett rådjur kan hoppa 2 m, får du skydda dig på andra sätt. Det finns en hel del avskräckningsmedel du kan köpa eller göra själv.
Blodmjöl finns i alla trädgårdsbutiker och byggvaruhus som säljer växter. Blodmjöl fungerar även som kvävegödning och passar därför särskilt bra till bladväxter. Strö lite i början och slutet av landet eller runt om. Blodmjöl behöver förnyas efter regn.
Rå Odör är en kletig produkt som du sätter på pinnar runt det du vill skydda eller direkt på t ex rosbuskar.
Råväck är kuddar som innehåller för rådjuren illaluktande örter. De placeras med ca 2 meters mellanrum. Du kan flytta dem dit där de för tillfället behövs bäst. Kuddarna kostar 10 kr styck men de räcker hela sommaren. Jag brukar köpa en omgång på mässan varje vår men det finns också att köpa på nätet. www.Ra-vack.com
Gör eget avskräckningsmedel av 1 kg blodmjöl, 1 liter vatten och ca 1 dl ammoniak. Blanda ihop i en hink med lock, det luktar illa, och dränk in oasis eller trasor med blandningen och sätt på pinnar runt odlingen. Du kan också ha det i öppna burkar som du placerar ut. Behöver förnyas ca varannan vecka. Detta är det billigaste avskräckningsmedlet.
Återstår alternativet med att täcka odlingarna men nät eller fiberduk. Lättast om du vill ha lite höjd på skyddet är att på byggvaruhusen köpa billiga elrör i plast som du böjer i bågar över landen och lägger nät eller duk över. Vill du ha en kant runt landet att fästa duken i får den inte vara högre än 40 cm, annars räknas det som förbjudet staket.
Växthus = hög drivbänk på 5 m2 och 1,5 m högt får du ha för högre växter, men tänk efter före! Ett växthus/drivbänk blir väldigt varmt och måste öppnas och vattnas i stort sätt varje dag. Är du beredd att vara på lotten så ofta?
Lukten av otvättad fårull, hårspray eller tvålflingor sägs också kunna stoppa rådjuren. Det är bara att prova.
Mot tvåbenta marodörer
Var på lotten ofta. Ser du någon som går runt och inte verkar vara hemma på vårt område, så gå fram och prata med personen. Att hindra tjuvar från att stjäla blommor och grönsaker är svårt, men fotografera gärna bus och stöld om du kan. Ofta är det samma gäng som återkommer. Anmäl alla stölder till polisen, de utreder nog inte, men det kan göra att de oftare tar en sväng förbi området.
För att göra det svårare för klåfingrigt folk stjäla pallkragar så märk upp med SN + lottnummer. Då har ”pallkragehandlaren” på Snösätragränd lovat att inte betala för dem, och blir de trots allt stulna, kan du ofta få tillbaka dem av honom.